Tuina massage

Tuina behandeling
Tuina behandeling

Tuina (uitgesproken als “twiena”) is  Chinese lichaamsmassage welke zeer geschikt is ter ontspanning en als therapie bij diverse klachten.
Tuina is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in China en behoort net als acupunctuur tot de TCM (Traditioneel Chinese Geneeswijzen). Het is onder andere de voorganger van Shiatsu. 

Bij Tuina worden de (spier)meridianen en acupunctuurpunten behandeld, maar dan via massage met als doel de Qi-stroom weer vrij en gelijkmatig door het lichaam te laten stromen. Volgens de TCM wordt ziekte veroorzaakt door disbalans en blokkades in de Qi-stroom.

Een Tuina massage behandeling werkt ontstressend, is verkwikkend voor lichaam en geest en maakt stagnaties/blokkades los in spieren, gewrichten en meridianen. Na behandeling voelt u zich vitaler en energieker.

Gezondheidsklachten die eventueel kunnen worden behandeld zijn: spier-, pees- en of gewrichtsklachten, longproblemen, hoofdpijn, menstruatieklachten, overgangs-problemen, onvruchtbaarheid, onderrug klachten, hoge bloeddruk, golfers elleboog, frozen shoulder en nog veel meer.

De massage wordt altijd aangepast aan de persoon.
Een Tuina massage kan dieper gaan dan een ‘normale’ massage. Het kan daardoor soms gevoelig zijn. De meeste mensen ervaren dit als ‘goede’ pijn. Dit is tijdelijk, erna voelt u zich beter en energieker.

Afhankelijk van klachten kunnen cupping, moxa of guasha als aanvullende techniek onderdeel vormen bij een Tuina behandeling.

Een Tuina massage behandeling vindt plaats op een behandeltafel. De massage kan over de (katoenen) kleding heen worden gegeven, of op de blote huid met olie.

Tuina is een veilige behandelmethode. Mocht er op een verkeerde plaats druk worden uitgeoefend dan blijft resultaat uit en verschijnt er hooguit een blauwe plak, maar kwaad kan het niet.
Tuina kan worden toegepast vanaf de leeftijd van 5 jaar. Jongere kinderen worden op een andere wijze behandeld (alleen op armen en onderbenen), omdat hun meridiaan-stelsel nog niet volledig is ontwikkeld.

Wanneer u  last heeft van ernstige hartklachten, kanker, zwakke botten of osteoporose, ontstoken of open huiddelen,  huidziekten (eczeem, psoriasis, gordelroos), een kunstheup of -knie heeft, of zwanger bent, is het belangrijk dit aan te geven. In deze gevallen dient de behandeling aangepast te worden aan uw specifieke omstandigheden. Bepaalde punten / delen mogen van het lichaam mogen dan niet worden behandeld.

Mocht u interesse hebben in een Tuina behandeling, bel/whatsapp (06 1550 1707) of e-mail (caroline@praktijkcg.nl) Caroline dan voor een afspraak.

Lees meer:
Chinese geneeskunde … Wat is dat eigenlijk?
De kracht van Tuina
Wat is cuppen?
Wat is Gua Sha?
Wat is moxa?