Hooikoorts: Wat is het? En wat helpt?

Zo’n 15 tot 20 procent van de Europese mensen heeft last van hooikoorts.
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel/pollen van grassen, bomen en planten die in bloei staan (zoals bijvoorbeeld berk, hazelaar, els, grassen en bijvoet). Het stuifmeel zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen. De periode dat u last kunt hebben, is afhankelijk van de bloeiperiode; meestal tussen februari en september.

Als het stuifmeel het neusslijmvlies, de ogen of luchtwegen bereiken, reageert het afweersysteem hierop met het produceren IgE. IgE zet zich op mestcellen in ons lichaam vast. Deze mestcellen maken histamine dat gevaarlijke indringers onschadelijk kan maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot en komt histamine vrij.

Histamine zorgt voor het verwijden van bloedvaten waardoor schadelijke afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Daarnaast hecht histamine zich aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk en pijn kunnen ontstaan. Een histaminereactie is een natuurlijk mechanisme en zeer gunstig bij bijvoorbeeld een insectensteek.
Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie zoals bij hooikoorts, wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Voor het onschadelijke stuifmeel komt er heel veel histamine vrij om ‘indringers’ onschadelijk te kunnen maken. De slijmvliezen raken geïrriteerd, worden rood en zwellen op. Er ontstaat een overmatige slijmproductie.

Hoewel histamine dus een lichaamseigen stof is, kunnen mensen maar een beperkte hoeveelheid aan. Hoeveel histamine het lichaam aan kan, is voor iedereen verschillend. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in het lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties.

Kenmerkend voor hooikoorts zijn: jeukende, branderige ogen, rode en gezwollen oogleden, een loopneus, niesbuien, vermoeidheid, benauwdheid, pijnlijke keel, jeukend gehemelte.
De klachten kunnen per jaar verschillen; zowel qua sterkte als soort klacht. De hoeveelheid stuifmeel maar ook de weersomstandigheden spelen een rol. Als het veel regent, blijft er minder stuifmeel in de lucht hangen. Droog weer en wind zorgen juist weer voor veel stuifmeel (pollen) in de lucht en meer/ernstiger klachten.

Naast het feit dat het lichaam zelf histamine aanmaakt, is het ook terug te vinden in voeding. Denk bijvoorbeeld aan: tomaten, spinazie, avocado, kiwi, aardbei, rode wijn, schimmelkaas, varkens en lamsvlees.

Wat kunt u doen om hooikoorts klachten te verlichten?
Er zijn vele middeltjes en medicijnen te verkrijgen bij drogist en apotheek, maar veel helpt / werkt nauwelijks, maakt duf, moe of geeft wattengevoel in het hoofd.
Er zijn een aantal zelf zorgmiddeltjes die wel helpen. Bijvoorbeeld het eten van honing van een imker uit uw omgeving. Het drinken van kruidenthee (vlierbloesem, brandnetel of weegbree). Het nemen van een vitamine C supplement. En het vermijden van suikerrijke voeding en histaminerijke voeding.

Mocht dit u niet voldoende helpen, dan kunt u bij Praktijk CG terecht voor behandeling op maat om het immuunsysteem weer in balans te brengen en hooikoortsklachten te verminderen / verlichten.
Vooraf aan de hooikoortsperiode zal met name preventief worden behandeld zodat u tijdens de hooikoortsperiode nauwelijks tot geen klachten ervaart. Maar komt u tijdens de hooikoortsperiode dan zal met name worden behandeld op verlichting van de hooikoortsklachten en symptomen.

U kunt Caroline bereiken per telefoon: 06 1550 1707 en per e-mail: caroline@praktijkcg.nl