Wat is cuppen?

Een van de aanvullende Tuina technieken is cuppen of cupping.
Bij het cuppen worden potjes (van glas of kunststof) op de huid geplaatst en in deze potjes wordt een vacuüm gecreëerd. Dit vacuüm trekt de huid, de bindweefsellaag en spierlaag omhoog. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding en lymfe circulatie, kan verkoudheid worden verdreven, vastzittende spierknopen worden losgemaakt en kan pijn (als gevolg van stagnatie van bloed en/of Qi) worden opgeheven.

De cupping-techniek wordt al duizenden jaren gebruikt in China, maar kent ook zijn oorsprong in Egypte, Griekenland en was in gebruik bij de Indianen. Waren de eerste ‘cups’ nog van runderhoorns, later, vanaf de Qing dynastie (1644-1911 na Christus), werden er glazen cups gebruikt. Rond 1860 werd het cuppen zelfs door Europese en Amerikaanse artsen gebruikt. Vooral het bloed cuppen was erg populair. In de 19e eeuw werd het droog cuppen populairder.

Er zijn verschillende manieren van cupping:
– vuur cuppen 
– bloed cuppen  
– droog cuppen 
– cuppen met kruiden
– massage met cups

Vuur cuppen:
Bij het vuur cuppen, ook wel ‘fire cupping’ genoemd, wordt de glazen cup binnenin met vuur verwarmd, zodat  de warmte een vacuüm creëert in de cup als deze op de huid wordt gezet, en zo de huid en spierlaag naar boven trekt. Deze methode kan worden gebruikt om pijn (als gevolg van Qi stagnatie) op te lossen en verkoudheid uit te drijven.

Bloed cuppen:
Bij het bloed cuppen, ook wel ‘wet cupping’ genoemd, wordt er eerst in de huid geprikt voordat de met vuur verwarmde glazen cup op de huid geplaatst wordt (zoals bij vuur cuppen is beschreven). Hierdoor komt er bloed vrij en kan stagnatie worden opgelost. Deze methode kan worden gebruikt om pijn (als gevolg van bloedstagnatie) op te heffen en kan huid-klachten verbeteren.

Droog cuppen:
Bij deze techniek wordt er gewerkt met plastic cups waarbij het vacuüm wordt gecreëerd door een pompsysteem (dat op de cup wordt geplaatst). Hoe meer deze wordt aangetrokken, hoe groter het vacuüm. Het therapeutisch effect is bijna gelijk aan vuur cuppen. Het grote voordeel van deze wijze is dat het de veiligste en meest te controleren manier is van cuppen is.

Cuppen met kruiden
Bij deze techniek wordt er een kruidenmengsel in een cup gedaan en dan op de huid geplaatst. Zo kan de therapeutische werking van kruiden worden gecombineerd met het cuppen. Dit wordt meestal met plastic cups gedaan waarbij door middel van een pompsysteem een vacuüm kan worden gecreëerd. Deze methode kan worden gebruikt om bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten (als gevolg van Qi leegte of bloed leegte) te verhelpen of om het immuunsysteem te versterken.

Massage met cups
Met glazen, siliconen of plastic cups met pompsysteem kan worden gemasseerd op de huid. Door te masseren met cups worden de positieve effecten van massage gecombineerd met de positieve effecten van cuppen.

De positieve effecten van cuppen zijn onder andere:
– verdrijft pijn door stagnatie op te heffen (van bloed en/of Qi)
– stimuleert het lymfesysteem; het cuppen helpt bij de afvalstoffen
  afvoer en aanvoer van nieuw lymfevocht
– stimuleert het zenuwstelsel (met name op de rug)
– stimuleert de doorbloeding
– zuivert het bloed en verwijdert verzuring
– versterkt het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak rode
  en witte bloedcellen
– verbetert weerstand en verdrijft verkoudheid

Cuppen kan onder andere worden toegepast bij:
– stress reductie (ontspanning)
– vastzittende spieren op schouders en rug
– astma
– verkoudheden 
– versterken van het immuunsysteem
– verteringsproblemen en obstipatie
– huidproblemen en cellulitis,
– verzuurde en vermoeide benen
– fybromyalgie
– uitstralingspijn bij ischias 
– RSI, carpaal tunnel syndroom
– tennis elleboog, golfers elleboog
– slijmbeursontsteking  
– hoofdpijn

De plaats waar een cup heeft gestaan, kan een aantal dagen zichtbaar blijven. 

Tijdens het cuppen voelt u een warme, trekkende sensatie op uw huid. Na het verwijderen van de cups zijn er rode ronde bollen op de behandelde huid zichtbaar.  Deze markeringen kunnen 1 dag tot maximaal 3 weken zichtbaar blijven, afhankelijk van persoon en intensiteit van de behandeling. Zolang er nog sporen zijn van het cuppen werkt de therapie nog door. 

Bij massage met cups ontstaat er altijd een rode streep op het behandeld huidgebied. Ook deze markeringen kunnen 1 dag tot maximaal 3 weken zichtbaar blijven.

De eerste twee dagen na behandeling  mag de behandelde huid niet (of zo min mogelijk) blootgesteld worden aan zonlicht, hitte, wind (zoals airco) of koude. Door de open poriën in de huid waar de cups hebben gestaan, zouden deze invloeden zo het lichaam kunnen binnendringen en onbalans/ziekte veroorzaken. Ook is het niet verstandig er de eerste dagen een zalf op te smeren.

Cuppen kan 1 tot maximaal 2 keer per week plaats vinden (afhankelijk van persoon en klacht).

Contra-indicaties voor cuppen zijn:
– lege maag of bij een vastenperiode (zoals Ramadan)
– vermoeide of uitgeputte personen
– zwangerschap
– kanker
– bij stollingsproblemen of gebruik van bloedverdunners

Mocht u interesse hebben in een Tuina behandeling met cuppen, bel/whatsapp (06 1550 1707) of e-mail (caroline@praktijkcg.nl) Caroline dan voor een afspraak.