Tuina Chinese massage therapie

Tuina therapie behandeling
Tuina therapie behandeling

Tuina (uitgesproken als “twiena”) is lichaamsmassage therapie en en behoort net als acupunctuur tot de TCM (Traditioneel Chinese Geneeswijzen)
Tuina is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in China. Het is onder andere de voorganger van Shiatsu. 

Bij Tuina worden de (spier)meridianen en acupunctuurpunten behandeld, maar dan via massage met als doel de Qi-stroom weer vrij en gelijkmatig door het lichaam te laten stromen. Volgens de TCM wordt ziekte veroorzaakt door disbalans en blokkades in de Qi-stroom.

Een Tuina massage behandeling werkt ontstressend, is verkwikkend voor lichaam en geest en maakt stagnaties/blokkades los in spieren, gewrichten en meridianen. Na behandeling voelt u zich vitaler en energieker.

Gezondheidsklachten die eventueel kunnen worden behandeld zijn: spier-, pees- en of gewrichtsklachten, longproblemen, hoofdpijn, menstruatieklachten, overgangs-problemen, onvruchtbaarheid, onderrug klachten, hoge bloeddruk, golfers elleboog, frozen shoulder en nog veel meer.

De massage wordt altijd aangepast aan de persoon.
Een Tuina massage kan dieper gaan dan een ‘normale’ massage. Het kan daardoor soms gevoelig zijn. De meeste mensen ervaren dit als ‘goede’ pijn. Dit is tijdelijk, erna voelt u zich beter en energieker.

Afhankelijk van klachten kunnen cupping, moxa of guasha als aanvullende techniek onderdeel vormen van een Tuina behandeling.

Een Tuina massage behandeling vindt plaats op een behandeltafel. De massage kan over de (katoenen) kleding heen worden gegeven, maar meestal wordt behandeling gegeven op de blote huid met olie.

Voorafgaand aan een eerste behandeling vindt een intake plaats (een anamnese) zodat er een goed beeld ontstaat over wat de klachten zijn, de leefstijl, en de verwachting van de behandeling.

Wanneer u  last heeft van ernstige hartklachten, kanker, zwakke botten of osteoporose, ontstoken of open huiddelen,  huidziekten (eczeem, psoriasis, gordelroos), een kunstheup of -knie heeft, of zwanger bent, is het belangrijk dit aan te geven. In deze gevallen dient de behandeling aangepast te worden aan uw specifieke omstandigheden. Bepaalde punten / delen mogen van het lichaam mogen dan niet worden behandeld.

Een Tuina behandeling is zeer veilig en heeft nauwelijks bijwerkingen. Mocht er op een verkeerde plaats druk worden uitgeoefend dan blijft resultaat uit en verschijnt er hooguit een blauwe plak, maar kwaad kan het niet.
Toch kan behandeling effect of uitwerking op uw lichaam hebben als gevolg van het natuurlijk genezingsproces. Hoe dit uit pakt varieert van mens tot mens, en is mede afhankelijk van uw medische geschiedenis.

Wilt u meer informatie of een afspraak? Neem dan contact op met Caroline. Dit kan via telefoon/sms/whatsapp 06 1550 1707 of e-mail caroline@praktijkcg.nl

Lees meer:
Chinese geneeskunde … Wat is dat eigenlijk?
De kracht van Tuina
Wat is cuppen?
Wat is Gua Sha?
Wat is moxa?
Effect / uitwerking van behandeling