Wat is moxa?

Moxa (ook wel moxeren of moxibustie genoemd) is een van de aanvullende technieken die gebruikt kan worden bij Tuina. Het woord moxa is afgeleid van het Japanse ‘Mogusa’ dat bijvoet (Artemisia vulgaris) betekent.  Niet alleen in Azie kennen zij de geneeskrachtige werking van bijvoet. Ook in het Westen staat dit kruid om z’n geneeskrachtige werking bekend (van duivel werend tot middel tegen vermoeidheid, menstruatieklachten of spijsverteringsproblemen).  In de Romeinse tijd legden de Romeinen de plant in hun schoeisel tegen vermoeidheid en pijn. Zo zou de plant aan z’n naam ‘bijvoet’ zijn gekomen.

Bij toepassing van de moxa techniek wordt het gedroogde bijvoetkruid in stick, sigaar- of poedervorm aangestoken en boven een acupunctuurpunt of meridiaan gehouden of langzaam rondgedraaid. In de meeste gevallen wordt er een moxa-staafje of een moxa sigaar gebruikt. Soms wordt er puur moxa-poeder gebruikt. Van dit moxa-poeder wordt een kegeltje of rijstkorreltje gerold, en boven een stukje gember of wat zout op de huid gelegd en aangestoken.

Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een weldadige infrarode straling af geeft. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt of de meridiaan. Naast de warmte genereert moxa  Qi (levensenergie) enYang (beweging) in het acupunctuurpunt of de meridiaan.
Het nadeel van moxa is de zeer sterke geur. Deze wordt soms abusievelijk gelinkt aan de geur van marihuana. 

Het moxeren wordt als zeer aangenaam ervaren en is absoluut niet pijnlijk. Mocht u bij behandeling met moxa pijn of een onaangenaam gevoel ervaren, geef dit dan direct aan. Dan wordt mogelijk de moxa te lang boven het betreffende punt vastgehouden (en kan dit in het uiterste geval leiden tot ongewenste brandwonden).

Toepassing van moxa is zeer pijnstillend, zorgt voor de aanmaak van endorfines, versterkt het immuunsysteem,  laat rode en witte bloedcellen productie toenemen, stimuleert de hormoonproductie, en verbetert de bloedcirculatie.

Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als:
– chronische pijn
– vermoeidheid en energiegebrek
– gewichtsproblemen
– seksuele problemen (impotentie)
– rugproblemen (ischias, lumbago, spierpijn)
– nek- en schouderpijn
– hoofdpijn
– hooikoorts
– groeipijnen
– verkoudheid, verlaagde immuniteit
– verminderde bloedcirculatie, lang zichtbare blauwe plekken 
– slapeloosheid
– littekens
– reuma, artritis
– maag- en darmproblemen, te weinig galuitscheiding

Ook bij zwangere vrouwen met de foetus in stuitligging (bij zwangerschaps-termijn 32-34 weken) wordt moxa vaak met goede resultaten toegepast.

Contra-indicaties zijn:
– koorts 
– roodheid, zwelling of hitte op de huid
– hoge bloeddruk, hartproblemen
– slechte bloedstolling of gebruik van bloedverdunners
– extreme vermoeidheid
– lege maag of vastenperiode (ramadan)
– na alcohol gebruik
– verminderd gevoel in huid (bv bij diabetisch patiënt)

Mocht u interesse hebben in een behandeling met moxa, bel/sms/whatsapp 06 1550 1707 of e-mail caroline@praktijkcg.nl Caroline voor een afspraak.