Wat is Gua Sha?

Gua Sha (ook wel guasha genoemd) is een aanvullende Tuina  techniek. Het betreft een schraaptechniek die in bijna alle oude culturen werd toegepast. De oudste en meest complete bronnen hierover zijn gevonden in Egypte waar deze schraaptechniek is beschreven op papyrusrollen van 1553 voor Christus. Waarschijnlijk is de Gua Sha techniek die nu vooral in Aziatische landen zoals China tot de geneeskunde behoort, te herleiden tot het oude Egypte.

Binnen de Chinese geneeskunde neemt Gua Sha een belangrijke rol in. In China gebruikt men Gua Sha bij klachten, maar ook ter voorkoming van klachten. Gua Sha betekent letterlijk: ‘de ziekte eruit schrapen’.

De werking is gebaseerd op:
– reinigen van binnenuit (de afvalstoffen worden naar buiten gedreven
  door het schrapen)
– stimuleren van bloedsomloop, lymfe en immuunsysteem
– opheffen van blokkades

Gua Sha kan gebruikt worden bij verschillende gezondheidsklachten zoals:  verkoudheid, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn, schouder- en schouderblad klachten, sacrum- en heupproblemen, bloedcirculatie en tintelende vingers.

Het schrapen kan met verschillendeobjecten worden gedaan: hoorn, muntjes, porseleinen lepels, jade steen. De te behandelen huid wordt met Gua Sha olie ingesmeerd, en vervolgens wordt met een Gua Sha steen over de huid geschraapt. Dit doet geen tot nauwelijks pijn. De behandeling zorgt voor een warm en tintelend gevoel, en pijnklachten die u had verminderen of verdwijnen door Gua Sha. Ook voelt de huid na afloop zachter.

Het schrapen veroorzaakt rode vlekken of strepen (variërend van lichtrood tot donkerrood en paars). Hoe meer stagnatie en afvalstoffen er zijn, hoe donkerder de verkleuring wordt. De verkleuring verdwijnt meestal na 2-3 dagen. Als de circulatie minder goed is, kan het wat langer duren voordat de verkleuring weg is. Heel soms is er de eerste dagen niets te zien en verschijnt na 2 dagen ineens de verkleuring.

Door Gua Sha kunnen ook afvalstoffen uit het lichaam worden vrij gemaakt.  Hierdoor is het mogelijk dat u zich een paar dagen na behandeling minder lekker voelt. Voldoende drinken en rust nemen is dan erg belangrijk. Bepaalde kruiden kunnen helpen bij de afvoer van de vrijgekomen afvalstoffen. Caroline zal u hierover informeren.

Na de behandeling is het verstandig  de behandelde huid te bedekken en de eerste twee dagen zoveel mogelijk met de blote huid uit zon, wind (airco), vocht en koude te blijven. De poriën van de huid staan door de behandeling ‘open’ waardoor klimaatinvloeden sneller zouden kunnen binnendringen. Ook is het verstandig de eerste dagen geen koud of zuur drinken of eten te nemen.

Gua Sha kan ook als schoonheidsbehandeling worden ingezet. Dan wordt het gezicht met Gua Sha behandeld. Hierbij wordt een andere olie en een mildere schraap-techniek gebruikt. U krijgt met deze techniek geen rode vlekken of strepen in uw gezicht.  De huid wordt hooguit lichtroze (wat na behandeling weer weg trekt). De huid ziet er na behandeling beter en gezonder uit, het bindweefsel wordt gladder en strakker waardoor rimpels verdwijnen, doorbloeding verbetert, vochtophopingen onder of bij ogen verdwijnen, en u ziet er na behandeling jonger en vitaler uit.

Heeft u interesse in een therapeutische of schoonheidsbehandeling met Gua Sha bel/SMS/whatsapp 06 1550 1707 of e-mail caroline@praktijkcg.nl Caroline dan voor een afspraak.