Anti-stress behandeling bij Praktijk CG

Zo’n 80 procent van de klachten ontstaat door of is een gevolg van stress. Hierbij gaat het niet om de stress die goed kan zijn, en zorgen voor focus, alertheid en prestaties. Maar om de langdurig aanhoudende stress die een zeer schadelijke invloed heeft op veel lichaamsprocessen.

Deze negatieve stress zorgt ervoor dat:

  • Je spieren, maar ook weefsels en structuren in je lichaam zich gaan aanspannen. Hoe meer stress, hoe meer spanning en blokkades in het lichaam waardoor het niet meer lekker ‘stroomt’ in je lichaam.
  • Het “vecht-of-vlucht”-systeem wordt geactiveerd, waardoor er meer adrenaline en cortisol vrijkomt. Adrenaline zorgt voor toename van je hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en dat je bloedvaten gaan samentrekken. Cortisol zorgt ervoor dat glucose vrijkomt in je bloed. Dit geeft energie aan je spieren en verhoogt je stofwisseling. Voor de korte termijn nuttig, maar op langere termijn leidt dit tot een verhoogde bloeddruk en bloedsuikerspiegel.
  • Het je immuunsysteem onderdrukt waardoor je veel vatbaarder bent voor ziekten. Het aantal witte bloedcellen neemt af en daardoor kun je minder goed infecties bestrijden. Je weerstand is lager, en dus meer kans om ziek te worden.
  • Er maag- en darmproblemen (zoals diarree, constipatie en brandend maagzuur) kunnen ontstaan. Dit komt doordat stress je spijsvertering en darmflora balans beïnvloedt en extra druk op je maag legt. Ook eet je door stress vaak op verkeerde tijden, eet je teveel of te weinig of kies je vaker voor een ongezonde snelle hap dan een gezonde maaltijd.
  • Je ’s avonds en ’s nachts wakker ligt en minder goed slaapt. Stress leidt vaak tot onrustige en slapeloze nachten. Door gebrek aan voldoende diepe slaap komt het lichaam niet aan de benodigde rust en herstel toe die nodig is om alle lichamelijke processen. In de ochtend wordt je vaak vermoeid wakker.
  • Je niet helder kunt nadenken en de dingen goed kunt overzien. Stress kan ook leiden tot geheugenverlies, concentratieproblemen of een verminderde reactiesnelheid. Doordat de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert, krijgen je hersenen minder zuurstof en voedingsstoffen. Je kunt minder goed presteren onder druk. Je raakt sneller overprikkelt. Ook kunnen er psychische problemen ontstaan, zoals angsten, twijfels, onzekerheden of zelfs een depressie. Dit beïnvloedt je emotionele gezondheid en vermindert je zelfvertrouwen en zelfbeeld.
  • Je bloeddruk verhoogt, en het risico op bloedstolsels toeneemt. Ook heb je kans op een verhoogde bloedsuikerspiegel en verhoogde hartslag. Door stress lopen de bloedvaten meer risico op beschadigen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Kortom: een anti-stress behandeling is zeer belangrijk, en kan zeer veel lichamelijke en psychische klachten verminderen, en ernstiger verloop van klachten voorkomen.
Een anti-stress behandeling wordt altijd op de cliënt afgestemd, en bestaat meestal uit massage. Afhankelijk van klachten kan behandeling eventueel worden aangevuld met reflexologie of Acupunctuur.

Bent u eraan toe, neem dan contact op met Caroline en boek snel een anti-stress behandeling.