
Vitamine C is ontdekt in 1928 door Szent-Gyorgyi als stof die scheurbuik tegen gaat. Het is een wateroplosbare vitamine met de chemische naam ascorbinezuur. Alle zoogdieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, behalve de mens. De mens is afhankelijk van de voeding of aanvullende suppletie. Voedingsbronnen zijn bijvoorbeeld: citrusvruchten, kiwi, aardappel, spruitjes, koolsoorten, broccoli, bladgroenten, rode paprika, aardbeien en bessen (vlierbes).
Vitamine C speelt een rol bij meer van 600 processen in het lichaam.
Het is betrokken bij de aanmaak van collageen en andere bindweefsel-moleculen (voor: bloedvaten, gewrichten, pezen, huid, spieren, botten bindweefsel). Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters, ontstekingsremmende hormonen, bepaalde aminozuren, mineralenstofwisseling en de omzetting van cholesterol in galzuren.
Als anti-oxidant vangt vitamine C vrije radicalen weg. Vitamine C heeft ook een ontgiftende werking. Ze verbetert de ijzeropname. En vitamine C voorkomt en bekort verkoudheidsduur en ondersteunt het immuunsysteem.
Vitamine C is een krachtig antiviraal middel. Het kan ontstekingsreacties verminderen en verkoudheden voorkomen . Dit doet zij door de productie en functie van witte bloedcellen te verbeteren. Ook draagt vitamine C bij aan onze afweer door cellulaire functies te verbeteren. Op deze manier ondersteunt het zowel het aangeboren als het verworven immuunsysteem.
Een vitamine C tekort houdt direct verband met een verhoogd risico van verkoudheidinfecties. De ernst van de infecties nemen toe bij een groter ontoereikende hoeveelheid.
Bij behandeling van virussen en infecties worden meestal hogere doseringen vitamine C gebruikt. Dit is bijna niet te doen met alleen voeding. Meestal wordt er gebruik gemaakt van suppletie. Vitamine C is te verkrijgen in diverse vormen, soorten en doseringen; bijvoorbeeld als pil, poeder, liposomaal, zuig- of bruistablet. Afhankelijk van doel, behoefte en omstandigheden kan hierin een keuze worden gemaakt. In ziekenhuizen kan vitamine C ook intraveneus (via infuus) worden toegepast. Zo zijn in China (Wuhan , Zhongnan ziekenhuis) en Zuid-Korea (Daegu ziekenhuis) met goed resultaat zeer hoge doseringen vitamine C gebruikt om ernstig zieke patiënten met het Corona-virus te behandelen.
Bron: http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v16n16.shtml
In principe is vitamine C een relatief veilige stof met een lage toxiciteit. Bij overdosering kan het de darmen prikkelen en diarreeklachten, gasvorming en opgezette buik veroorzaken.
Let op: bij zwangerschap, maagklachten, nierklachten, ijzerstapeling-ziekte en kanker kan er risico zijn bij suppletie van vitamine C.
Heeft u vragen? Of wilt u advies over welke vitamine C-vorm, -soort of dosering het beste bij u past? Neem dan contact op met Caroline Grootscholte van Praktijk CG voor het maken van een afspraak: bel/sms/whatsapp: 06 1550 1707 of e-mail: caroline@praktijkcg.nl.
Voor meer informatie: www.praktijkcg.nl
