Het belang van koorts

Veel mensen zijn bang voor koorts. Onderdrukken deze zo snel mogelijk met medicatie zoals paracetamol. Zo zijn ze snel weer beter denken ze … Maar zo zit het helaas niet.
De meest effectieve manier van het lichaam om ziekte te overwinnen is koorts. Dat is de werking van ons natuurlijk afweermechanisme. Door de tijdelijk verhoogde temperatuur verlopen stofwisselingsprocessen sneller. Ook gedijen virussen en bacteriën niet goed bij een hogere temperatuur. Met name rond 39,5 graden Celsius of hoger kan het lichaam de ziekmakende bacteriën, virussen en eventuele andere gifstoffen in het lichaam effectief opruimen.
Bij een lagere koortstemperatuur of wanneer de koorts wordt onderdrukt, blijven de ziekteverwekkers in het lichaam aanwezig. Het ziekteproces duurt op die manier veel langer. Daarnaast blijven mensen langdurig kwakkelen met hun gezondheid (snel moe, zeurende vage klachten, steeds verkouden en ziek). De ziekteverwekkers zitten namelijk nog steeds in het lichaam.

Hoewel koorts een gezonde reactie van het afweermechanisme tegen ziekteverwekkers is, is het belangrijk om het verloop van koorts in de gaten te houden. Bij twijfel of zorgen (zoals: koorts die langer aanhoudt dan 48 uur, koorts van42 graden, heel snel gestegen koorts, koorts die gepaard gaat met andere klachten zoals nekpijn) is het raadzaam een huisarts om advies te vragen.



Algemene tips bij koorts

  • Als de huid van de armen en benen (met name de kuiten) koel aanvoelt en de koortsthermometer 38,5 aangeeft, zal de temperatuur nog stijgen. Kuiten en voeten worden pas heet, als de temperatuurstijging voorbij is en het lichaam warmte wil gaan afstaan.
    In deze eerste fase is warm toedekken en warme thee drinken belangrijk. Tijdens de temperatuurstijging voelt u zich vaak niet lekker (misselijk, overgeven, buikpijn, hoofdpijn). Dit verdwijnt vaak als de koorts het hoogtepunt heeft bereikt.
  • Als de huid tot en met de kuiten warm/heet aan voelt, en er is een koorts van 39 graden of meer, dan is een kuitwikkel aan te raden. Hiermee helpt u het lichaam om overtollige warmte via de huid af te staan. Let op: leg kuitwikkels nooit aan bij koele kuiten en/of koude rillingen.
    Een kuitwikkel is een uitgewrongen koele doek die om voet, enkel en onderbeen tot knie wordt gelegd. Eventueel een wollen sok eromheen. Wissel ze als ze warm zijn geworden.
  • Drink bij koorts voldoende (water, thee, verdund vruchtensap, diksap). Neem licht verteerbaar eten met weinig vet en eiwit. Liever geen zoetigheid, chips of noten.