Immuunsysteem preventief versterken tegen griep en verkoudheid

Veel mensen krijgen steeds de griep, zijn blijvend verkouden  of zijn erg bang om ziek te worden.
Wanneer iemand een sterk immuunsysteem heeft, wordt hij / zij nauwelijks ziek of maar van korte duur. Veel mensen weten niet hoe zij hun eigen immuunsysteem kunnen versterken.  In dit blog-bericht ga ik hier dieper op in.

Er zijn een aantal factoren bepalend voor een gezond immuunsysteem. Dit zijn slaap, voeding, beweging, mate van stress en ademhaling. Natuurlijk spelen omgeving, en klimaat ook een rol.

Slaap:
Een hele belangrijke factor is slapen. De mens heeft dagelijks voldoende uren diepe slaap nodig. Alleen tijdens die diepe slaap kan het lichaam zorgen voor herstel en opbouw van lichaamscellen.  Door hectische levensstijl gaan veel mensen tegenwoordig te laat naar bed, terwijl ze ’s ochtends weer  vroeg moeten opstaan. Hierdoor slapen zij minder uren dan is benodigd. Op tijd gaan slapen, en voldoende uren achterelkaar slapen is dus erg belangrijk.

Voeding:
Een andere factor is voeding. Ons lichaam heeft verse voeding nodig zoals: groente, fruit, granen, zaden en eventueel (biologisch) vlees of vis. Het is de voeding  die de natuur ons biedt; wat groeit op het land of aan boom /struik, of vlees van een dier wat rent, zwemt of vliegt. Veel voeding wat wij als moderne mensen eten, is afkomstig uit een fabriek. Dit is voeding wat nog weinig levenskracht heeft, omdat het teveel geraffineerde suikers, smaakversterkers, houdbaarheidsmiddelen en andere stoffen bevat.  Ook ontstaan er zo vaak tekorten in voedingsstoffen.
Kiezen voor natuurlijkere voeding is al een grote stap in de goede richting.

Beweging:
Ons lichaam heeft beweging nodig. Alleen door beweging worden lichaamsvloeistoffen als lymfe door ons lichaam vervoerd. En een goed werkend lymfesysteem is erg belangrijk voor ons immuunsysteem. Zo kunnen afvalstoffenbeter en sneller ons lichaam verlaten.
Ook stimuleert beweging de doorbloeding in het lichaam, waardoor voedingsstoffen beter in de cel komen en afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Het is verstandig dagelijks voldoende te bewegen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, yoga.

Mate van stress:
Ons lichaam heeft afwisseling nodig van periode van drukte en periode van rust en ontspanning. Er moet een zekere balans hierin zijn. De huidige Westerse levensstijl is erg druk, gehaast en stressvol. Er is een hoge prestatiedruk op werk en school. Daarnaast zijn er dagelijks veel prikkels van tv, internet, smatphone, social media. Dit zijn prikkels die er vroeger niet waren. Hierdoor staan veel mensen onder continue stress. Zij nemen of krijgen door deze levensstijl niet of nauwelijks meer voldoende rust die het lichaam nodig heeft om te herstellen van al deze stress en prikkels. Het hele lichaam staat steeds ‘aan’, is steeds alert op prikkels, op acties, op dingen die nog gedaan of geregeld moeten worden. Dit betekent dat er bij sommige mensen continue stresshormonen vrijkomen. En deze continue afgifte van stresshormonen ondermijnen het immuunsysteem.

Ademhaling
We ademen sinds we zijn geboren, de hele dag. We denken er niet eens over na.  Maar zowel de wijze van ademhaling, als de luchtkwaliteit hebben invloed op ons immuunsysteem.
Door ademhaling wordt zuurstof uit de lucht opgenomen, en bij het uitademen verlaten afval-gasstoffen ons lichaam weer. En met name die uitademing is belangrijk voor ons immuunsysteem. Een hoge/snelle oppervlakkige ademhaling (wat zich vaak voordoet bij stress)  doet dit minder effectief dan een rustige/diepe buikademhaling.
Daarnaast is de luchtkwaliteit belangrijk. Het inademen van vervuilde lucht met veel smog is een stuk ongezonder dan schone lucht. Hetzelfde geldt voor roken of meeroken. Op die manier krijgen we niet alleen zuurstof maar ook heel veel ongezonde afvalstoffen binnen.  Hoe meer afvalstoffen het lichaam binnen krijgt, en niet of nauwelijks kan afvoeren, hoe slechter ons lichaam  en ons immuunsysteem zal gaan functioneren.

Wat kunt u doen om uw immuunsysteem preventief te versterken?
Het is aan te bevelen om voor een gezondere leefstijl / leefwijze te kiezen.
Caroline Grootscholte van Praktijk CG kan u hierbij helpen en ondersteunen met orthomoleculair advies op maat (Orthomoleculaire Geneeskunde)
Daarnaast kunt u bij Caroline terecht voor therapeutische behandeling gericht op het versterken van uw immuunsysteem zoals:
* Chinese TuiNa massage therapie,
* VoetreflexPlus
Bij deze behandelingen wordt gebruikt gemaakt van specifieke reflexzones, massagetechnieken en Chinese acupunctuurpunten die het immuunsysteem effectief versterken door lymfestroom en bloedcirculatie te verbeteren en afvalstoffen helpen afvoeren. Aanvullende technieken zoals Gua Sha en Cupping kunnen hierbij worden ingezet om ziekmakende afvalstoffen beter en sneller uit het lichaam te halen.
Bij koude-klachten en vermoeidheidsklachten kan moxa als aanvulling worden ingezet bij behandeling.

Heeft u interesse in een afspraak of consult, neem dan contact op met Caroline Grootscholte van Praktijk CG: telefoon/ whatsapp 06 1550 1707 of e-mail caroline@praktijkcg.nl.
Voor meer informatie: www.praktijkcg.nl